• HOME
  • Sunday, August 30, 2009

    selamat menyambut kemerdekaan malaysia yg ke-52

    MEMPERINGATI DETIK SEJARAH KEMERDEKAAN MALAYSIA

    Pilihan raya umum yang pertama ditandingkan pada tahun 1955. Parti-parti seperti PAS, Parti Negara di bawah pimpinan Dato' Onn bin Jaafar, Parti Buruh, Parti Progresif Perak, Parti Perikatan UMNO-MCA-MIC dan sebagainya bertanding dalam pilihan raya umum tersebut.Parti Perikatan UMNO-MCA-MIC memenangi 51 kerusi daripada 52 kerusi yang dipertandingkan. 1 kerusi lagi dimenangi oleh PAS. Dengan kemenangan dalam pilihan raya, kabinet kerajaan telah dibentuk. Tunku Abdul Rahman menjadi Ketua Menteri yang pertama.

    Pada tahun 1956, Tunku Abdul Rahman mengetuai suatu rombongan ke London untuk membincangkan perkara-perkara mengenai kemerdekaan. Rundingan ini mengambil masa tiga minggu di London. Perjanjian London 1956 ditandatangani pada 8 Februari 1956 yang menyatakan persetujuan memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Sekembali ke Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mengumumkan tarikh kemerdekaan di Melaka.

    Pada tahun 1956, suatu Suruhanjaya Perlembagaan Komanwel ditubuhkan untuk menggubal perlembagaan. Suruhanjaya Perlembagaan Komanwel atau lebih dikenali sebagai Suruhanjaya Reid yang dipengerusi oleh Lord Reid dari Britian terdiri daripada pakar-pakar undang dari negara Komanwel. Laporan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Reid dipinda oleh Jawatankuasa Kerja dan diluluskan oleh Majlis Undangan Persekutuan.

    Bendera Union Jack iaitu bendera British diturunkan di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad, Kuala Lumpur pada tepat pukul 12 malam 31 Ogos 1957. Kemudian, Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan kemerdekaan di Stadium Merdeka. Jemaah Menteri diumumkan juga pada hari pengisytiharan kemerdekaan.

    Pengistiharan Kemerdekaan

    Apabila tarikh Kemerdekaan telah ditentukan, Tunku telah mengarah Jabatan Kerja Raya untuk membina sebuah stadium terbuka yang akan dijadikan tempat pengistiharan Kemerdekaan. Tunku memilih sendiri lokasinya, di sebuah bukit yang rendah berdekatan Jalan Birch dan stadium itu dinamakan 'Stadium Merdeka'.

    Stadium Merdeka 5.00 pagi, 31 Ogos 1957, hujan turun dengan lebatnya. Dato' Abdul Razak yang melawat Stadium pada pagi itu gelisah dengan takungan air di tengah-tengah padang di mana Askar Melayu akan mengadakan perbarisan kehormat. Dato' Razak adalah Timbalan Pengerusi, Jawatankuasa Persiapan Kemerdekaan dengan Tunku sendiri adalah Pengerusinya.

    7.00 pagi, hujan mulai reda. Dato' Razak menalifon Tunku dan melaporkan keadaan di stadium. Beliau mencadangkan agar ketibaan Raja-raja Melayu, Duke serta isteri dan Pesuruhjaya Tinggi dilewatkan satu jam.

    9.00 pagi, langit mulai cerah, rintik-rintik hujan semakin mengecil dan hilang dari pandangan. Perabut dan perhiasan mula dibawa keluar dengan kadar segera. Tunku telah bersiap sedia di rumahnya. Berbaju Melayu hitam, berkain samping, berselitkan keris bersarong gading dipinggang serta bertengkolok songket, Tunku menantikan saat untuk bertolak.

    Di Stadium Merdeka, Tunku berdiri gagah menerima ketibaan Duke of Gloucester yang memakai pakaian istiadat ketenteraan British berpangkat Field Marshall. 'God Save The Queen' berkumandang ketika Duke of Gloucester yang merupakan pakcik Queen Elizabeth II masuk dan mengambil tempat. Duke telah diiringi oleh Pesuruhjaya Tinggi British, Sir Donald MacGillivray.

    Raja-raja Melayu pula duduk dipayungi oleh sembilan payung kuning, Yang DiPertuan Agong pula duduk di tengah-tengah, di kirinya Tunku dan di kanannya Duke.

    Duke kemudiannya menyerah 'Instrumen Kemerdekaan' yang mana merupakan suatu pengakuan British bahawa ia menyerahkan kedaulatan Pulau Pinang dan Melaka kepada negara baru ini dan seterusnya menarik balik 'perlindungan' yang diberikan kepada negeri-negeri Melayu.

    Tunku kemudiannya membacakan pengistiharan Kemerdekaan yang antara lainnya menyebut "Dengan nama Allah, Persekutuan Tanah Melayu untuk selamanya sebuah negara yang demokratik dan Merdeka". Acapkali suaranya tenggelam dan pekikan Merdeka! Merdeka! Merdeka! oleh rakyat sebuah negara baru yang lahir dari suatu perjuangan yang suci.

    Seorang anak bangsa yang menyaksikan segalanya di depan mata, menghuraikan pengalamannya, Hujan renyai-renyai menghiasi pagi. Tanpa disedari linangan air mata membasahi pipi. Stadium Merdeka dibanjiri oleh anak-anak bangsa yang datang dari setiap pelusuk negeri. Masing-masing hadir dengan harapan yang tinggi. Menjadi saksi, satu peristiwa yang penuh bererti, yang tidak akan dilupai tersemat disanubari sampai mati. Merdeka telah kita miliki 'Merdeka! Merdeka! Merdeka!


    Perdana Menteri Malaysia Pertama - BAPA KEMERDEKAAN

    ALLAHYARHAM TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA ALHAJ IBNI ALMARHUM SULTAN ABDUL HAMID HALIMSHAH
    ( 1957 - 1970)


    ;

    ;

    Tuesday, August 25, 2009

    hangatnya cinta - hapy besday syg yg ke 19 -



    selamat harijadimu syg yang ke-19...papa doakan semoga kamu dipanjangkan umur dan dimurahkan rezki..semoga segala impian kamu tercapai...dan ketahuilah bertapa papa sayangkan kamu lebih dari segalanya........hadiah kita jumpa baru papa kasi yer..jgn nakal2 taw dah 19 tahun huhuhuhuhuh...daaaaa..muah :)

    Monday, August 24, 2009

    Fadilat Terawih mlm ke 4

    Malam 4 - Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

    ;

    Sunday, August 23, 2009

    surat n02 dari si Dia :)


    Assalamualaikum..

    Hye en. Mohamad nazri.. mcm tb2 je org type surat.. this is the interactive one..No need manual dah… haha.. x sgke.. cuti sem untk semester ke 2 org dh habis.. rse sedih pon ade.. rse best pon ad sb nk smbung blaja g.. n tgalkan kg ni.. in this 2 month.. da byk peristiwe y kte lalui kn…? X sgke.. dah dkt stahun kite kenal.. even kite byk gado.. mcm anjing n kucing… tp org tetap syg kamu… org pon x taw npe.. da byk sgt org sakitkan hati kamu.. n im so sorry.. sbnanye org sedey.. nk balik ke perlis smule.. sb.. da terlalu byk knangan kte untuk semester org kali ni..mule dgn kamu dtg arau amik org… then kte kne lepak kt kantin train.. sb x thn makcik dpn kite tu got smell yg ‘something’.. haha.. n then kte pegi memancing ikan kt lumut,,… (tp satu ikan pon x dpt.. hampeh..) even xdpt ikan.. org rse best sgt lepak2 tepi laut tu dgn kamu.. sembang2.. n haritu kamu ad wat bnd yg org x ske.. merokok!!! (sucking!!) tp org diamkan jew.. malas nk bsing2… mnusie mmg x pnah bepegang pd janji… n hari tu .. terjadi kejadian pelik.. yg org sendiri x dpt nk type kt sni.. sb malu.. kalau kamu kenang2kan smule mesti kamu igt… hahahaha… since hr tu bermule la cuti sem org slame 2 bulan.. n sejak tu.. selang sehari kte jmpe.. paling lame pon 2 jam je.. waktu lepak terhad.. sb x sape pon taw kte da lame kawan.. adik org je yg taw..sb org slalu cite bnd2 kt die.. n time cuti ni jgak.. mcm x pecaye dpt langkahkan kaki ke bilik kamu yg mcm pompuan tuh… tgk cite final destination 2… ngeri.. hahaha… mmm.. seterusnya.. org amik kputusan nk lepak kg… temankan opah.. gpon org mmg ske lepak kg.. x de kne wat kje uma… goyang kaki jew… x de sape nk gado2.. n time kt kg jgak la.. dkat 3 kali kte kua lepak lame2.. first day kua.. ntapape jew… pkul 10 mlm baru kua.. pusing2 t. intan mcm x de hala…. Then balik uma. Second day kte kua.. kte pegi tgk wayang.. cite transformers revenge of the fallen….. mmg best.. mlm tu jgk org belikan present birthday yg dr dulu g kamu mintak… n org x tunaikan which is.. underwear..!!!! huh…. At last dpt gak org tunaikan jnji tu… then .. the third day.. planning nk mndi laut.. tb2 kte tuka plan n mandi waterfall 4 da second time kt tmpt tu… sejuk sgt.. smpai ke tulang.. n lepak ats batu smbil mkn cempedak + pisang goreng + 100 plus… mcm klaka.. tp that was the truth of us…. Itu yg kte buat hri tu… then.. g pasa mlam kt t.i… n then g event radio era yg poyo gle… then kte balik…

    Ni semue knangan yg kte ade.. slame 2 bulan org becuti.. next sem… x taw la dpt g mcm ni ke x.. org takot sgt bnd yg kte x nk jadi.. so.. lets behave ourselves…

    Anyway… thanks… slalu ad time org senang or susa.. I appreciate it.. wlaupon mcm2 tduhan org wat kt kmu.. kmu still bertahan.. smpai ade satu mlm kamu ckap kmu x bole tdo ngan ape yg org dh tduh kamu.. 2 smue jd sb org ni.. terlalu ikutkan perasaan.. luckily.. kamu org yg baek.. mne bole 22 api kn…

    mm.. ok lah.. org da mule rse mengantuk.. sb minda org da byk bejalan mlm ni.. mengenangkan knangan kite…!!! Tata…

    · will always love u…

    · t8 care

    · u are always in my mind

    with love,

    ekin…….

    Selasa; 12:48 a.m

    p/s : saye amat syg dia yang name ekin.. sgt2 taw... muahx100 :)

    surat n0 1 dari si Dia :(


    Assalamualaikum..

    En mohamad nazri.. org sdey skrg .. sedey sgt… smalam org bkak blog kamu… kamu ad dedicate lagu kt someone… nyata.. kamu x terime lg org ni wujud dlm hidop kamu kn… mm… org redha… apapepun.. org mtk maaf byk2 sbab slame ni dah byk sgt susakan kamu.. kamu ckp kmu dah trime org seadanye… hakikatnye x kn..?

    mmmm.. drpd kite bzirkan mase kite slame2 kite nk blakon sygkan org yg sbnarnye isi mase kosong kite… baek kite xpyh truskan dah…. Anggap je la klao kite ad jodoh.. ad la…. Klao x de… mknenya x de la…. N org redha sume nye ape yg tejadi…..

    anyway… org nk say thanks sgt2… kamu dah bahagiekan org sgt2… x terbalas rsenye… org pon da malas nk bertekak pnjg ngan kamu lg…. so kite masing2 paham je la ea… mgkin byk g yg terbaek utk kamu kt lua sane tu…. Mmg syg klao kite dh smpai ke tgh jln mcm skrg ni… tp org x nk bepnjangan siksa perasaan kamu lg….. org mmg bkn y baek… bkn memahami kamu…

    mm.. n mmg susa nk lupekan masa lalu… tp x taw npe org xbole trime… org sda.. org baru stahun jgung ngan kamu tu…

    thanks 4 everything….

    p/s: kuat juge jelosnyer cik norasikin saye ni..hehehehe... papa baru dapat ni syg oi dlam p.drive yg kamu pjm ari tu..ngeeee..marah sokmo yer.. bwek :P

    Fadilat Terawih mlm ke 3


    Malam 3 - Berseru Malaikat di bawah ‘Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawih terus menerus
    semoga Allah mengampunkan dosa engkau.


    ;

    Saturday, August 22, 2009

    Fadilat Terawih mlm ke 2


    Malam 2 - Diampunkan dosa-dosa orang mukmin yang sembahyang terawih serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka
    orang beriman).


    ;

    Wednesday, August 19, 2009

    Doa Keselamatan daripada Wabak Selseme Babi

    Assalamua'alaikum, seperti kita ketahui, negara kita telah dilanda bala selseme babi. Disini saya sertakan doa untuk Keselamatan daripada Segala Penyakit. Semoga segala usaha dan Doa kita dimakbulkan Allah SWT.


    Note : Sumber dari rakan blogger Achemm http://www.achemm.blogdrive.com

    ;

    Wednesday, August 12, 2009

    jeans levis harga baek punya

    ;

    cintamu Mekar dihati - MAY - khas buat Dia







    note : lagu cintamu mekar dihati khas aku tujukan kepada cik Norasikin yang sedang berada di politeknik arau, perlis...semoga kamu mengingatiku sepertimana aku disini..jauh bukan bererti kita tidak bersama tapi tanda kau tetap dekat dihatiku...jg dirimu ya sygku...muahhhhh!!!! hayati juge lirik lagu ini..ye.. :)


    ;

    Tuesday, August 11, 2009

    Monday, August 10, 2009

    suatu masa - M.Nasir -






    ;