• HOME
  • Thursday, December 10, 2009

    Saturday, December 5, 2009

    project xx pas raya korban.. succes!!!



    project xxx raya korban.. succes!!!




    heheheh just nak share shot pengantin raya korban lalau.. :)

    Tuesday, November 17, 2009

    goodluck to all SPM 09 Candidate!!!


    SAlam....hari ni bermulalah perjuangan kepada seluruh student2 F5...berjuang menentukan masa depan yang di impikan...adakah secerah mentari esok??? Dan aku mengambil kesempatan to wish my sister one of the fighters...good luck and do the bes as u think how bes ur are....ingatlah perjuangan anda belum selesai....and ku hadiahkan bait lagu ini untuk menjadi pembakar semangat para pejuang SPM 09....cayunk2!!!

    Warisan

    Disini lahirnya sebuah cinta
    Yang murni abadi sejati
    Disini tersemai cita cita
    Bercambah menjadi warisan

    Andai ku terbuang tak diterima
    Andai aku disingkirkan
    Kemana harusku bawakan
    Kemana harusku semaikan cinta ini

    Betapa
    Dibumi ini ku melangkah
    Keutara selatan timur dan barat
    Ku jejaki

    Aku
    Bukanlah seorang perwira
    Gagah menjunjung senjata
    Namun hati rela berjuang
    Walau dengan cara sendiri
    Demi cinta ini

    Ku ingin kotakan seribu janji
    Sepanjang kedewasaan ini
    Ku ingin sampaikan pesanan
    Aku lah penyambung warisan

    Monday, November 16, 2009

    bicara tentang Meggie & Sawi

    + =

    hari ini terkenang aku pada meggie dan sawi.........................................
    lalu bicara lah ia untuk satu hari yang pasti indah......??? satu tanda tanya???

    bicara aku pada sang meggie.......ah apa ade pada meggie...satu makan segera yang jadi kegilaan para perantau..para student..dan para manusia yang cuba menbajetkan duit dikala hujung bulan sampai...yaaa megie banyak jenis perencah...ada kari,,tomyam..asam laksa...dan mcm2 lagi..semua sedap dikala perut menberontak meminta diisi...apa ada pada megie??? hingga tercetus bicara mengenai ia...sang meggie walaupun jika dimakan banyak2..boleh menyebabkan kesihatan tergangu..namum ia ada nilai romantik buat dibicarakan...keranan sang megie menberikan dia satu kenangan terindah..dipertemukan..hanya disebabkan megie perisa kari..dia pergi ker kedai..ke kedai yang menpunyai seorang pekerja...yang agak baru kerja dikedai itu...lalu megie dia jadi satu sebab yang tidak ada kaitan untuk diperkatakan...dia pergi ke kedai itu mencari megie yang lebih dierti katakan mencari dia yang berkerja disitu...lalu megie di ambil diletakkan di kaunter yang menyaksikan megie dipergunakan untuk hanya dia memerhatikan dia yang telah menjerat hatinya supaya lebih tekad dan nekad untuk mendekati diri dia yang berkerja disitu...aneh apa salah megie itu???...tetapi megie itu membuatkan dia terkedu kata bila berhadapan dengan dia...dengan sinis dia menbungkuskan megie yang tak punya perasan..tak ...punya hati seperti dia yang membeli megie itu..yg sudah tertawan hati nya pada dia yg akan menbungkuskan megie yang tak bersalah...kelu kata menjadi satu renungan ke mata dia dan terdetik dihati bukan megie yang dihajati hingga kaki terlangkah ke kedai itu...ia cuma menjadi satu langkah untuk mendekati diri dia disitu...lalu segala ayat dan hajat terhenti disitu bila dia kembali menhulurkan megie yg tidak pernah bersalah atas kejadian ini....

    maka bermulalah bicara tentang sawi.............
    bila megie yang dipergunakan untuk dia mendekati dia...tidak berjaya...lalu terdetik dihati dia untuk menberikan pasangan megie bersama sawi untuk menhilangkan kelu hati tak kala megie dihulurkan kepada dia...lalu sawi menjadi alasan...untuk memula bait bait bicara...namun niat hati dia tidak sesegar sawi yang diminta....takkala sawi dihulur dia..seribu tanya dan kata hilang ditelan kesegaran sawit dan kerana kesegaran renungan mata si dia yang menhulurkan sawi tampa perlu dibayar....owh..terdetik dihati untuk mendekati dengan kata seorang lelaki..tetapi apakan daya segar sawi cuma seketika kerna tiada kata yang patut dikata.....namun kerana megie dan sawi telah menbuatkan dia dapat melihat sebutir cahaya yang telah menjerat dia untuk menjadi megie dan sawi sebagai jalan pembukaan untuk sebuah cinta....................

    kisah cinta kami........

    nak cakap bout nih aje....


    hari takde ape maw post..takde ape maw citer..just nak ckap yang...aku ni..si empunya blog..and yg tulis mende ni amat mencintai org yg name norasikin bt a.anuar..........sayang anda secukup rasa lor...............and plz saport me no mether what i have choice......

    Sunday, November 15, 2009

    latest conversation..!! serabutlah kamu

    me:oi

    me:blagak!!!!!!!

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    darkside lovekiller:hey cyggggggggggggggg

    me:nk pe ha

    darkside lovekiller:on9 tak ajak

    darkside lovekiller:husih

    darkside lovekiller:sape blagak....

    me:awk la blagak

    darkside lovekiller:nak luku cyg arrr

    me:oi..

    darkside lovekiller:owg msj wat dek jer yer

    me:apehal

    darkside lovekiller:mane

    me:ade msj kew?

    darkside lovekiller:tak belagak..tapi.....

    darkside lovekiller:kerek yer

    darkside lovekiller:ade la guna ym...gn hp kedit tarak la cyg..bukan tarak out of date

    darkside lovekiller:taw...wat dek jer yer

    darkside lovekiller:nak kena ni cyg papa ni

    darkside lovekiller:sepikan diri tak org windu sgt kat cyg taw...

    me:kate okb

    me:topup je laaa

    darkside lovekiller::x

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    darkside lovekiller:okb ape??? owg kaye boroi yer

    Sent at 5:12 PM on Sunday

    me:hahaha

    me:org kaye baru jew

    darkside lovekiller:mto tarak tadi stuck kat oipis...

    darkside lovekiller:meber pjm mto sampai la ni tak balek

    me:jln kaki je la

    me:bkn susa

    darkside lovekiller:banyak metadak..cyg la okb....

    me:jln kaki laaaa

    darkside lovekiller:jauh lor,,,,,

    me:ciss

    me:cyg skali eah

    darkside lovekiller:eh malam tadi ade kisah mistik terjadi dipasar abg taw

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    me:oi

    me:oii

    darkside lovekiller:ape cyg sekali..??/

    darkside lovekiller:nak muah ker

    darkside lovekiller:oii ape oi..

    darkside lovekiller:nak kena cyg ni kan

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    Sent at 5:14 PM on Sunday

    me:xnk laaah

    me:nk kne ap hah

    me:bangsat

    me:ade la bodo

    me:oiyooooo

    me:sory2

    darkside lovekiller:bansat??

    darkside lovekiller:BOdo???

    me:sory2... salah hntalaaaa

    darkside lovekiller:what te hell of this word???

    me:bkn ka papa laaaaaaaa

    darkside lovekiller::(

    me:weii

    me:jgnla majuk

    darkside lovekiller:ym pun leh slh sent ea

    darkside lovekiller:[-(

    darkside lovekiller:weiii ape

    Sent at 5:16 PM on Sunday

    me:+_)(*&^%$#@

    me:sorylaaaa

    me:soryy

    me:soryyyy

    me:sory

    me:sory

    darkside lovekiller:ape kehal cyg ni

    darkside lovekiller:hmmmmmmmmmmmmmmm

    me:sory

    me:sory

    me:sory

    me:sory

    darkside lovekiller:chat ngan sape haaa

    me:v

    me:sory

    me:sory

    me:sory

    me:sory

    me:v

    me:sory

    me:sory

    me:sory

    me:sory

    darkside lovekiller:yer

    me:ngan bdk yg kutuk orglaa

    darkside lovekiller:(:|

    me:soryla

    darkside lovekiller:ape kena ni...

    darkside lovekiller:yer dah la...tu

    darkside lovekiller:ape hal dia ktuk

    me:ha taw pon

    darkside lovekiller:dah ktuk watpe dilayan

    darkside lovekiller:huis!!!

    me:hahahaahahahah

    me:tu maki dlu baru la stop lyn

    me:hahah

    me:sory

    me:sory

    darkside lovekiller:maki dulu sape yg kena..kan

    me:hahah

    me:tesilap la

    me:jgnla maraa

    me:oiyoo

    darkside lovekiller:punca nyer jd kalut ni??

    me:ni org sbelah yg kalut

    Sent at 5:20 PM on Sunday

    darkside lovekiller:sape...kat ane nih actly...

    darkside lovekiller:plek2 lak cyg nih??

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    me:kt printing room la

    me:mne de plik sgt

    Sent at 5:21 PM on Sunday

    me:papa watpe tu

    darkside lovekiller:pelek arrrr...tetiba kena bangsat taw...d0k..

    me:hahahah

    me:bkn nk hnta kt awk la

    darkside lovekiller:kat opis la jaga....masih tak pat kate ptus g nih....

    darkside lovekiller:hayo000

    darkside lovekiller:ye tapi tekezut mtadak gak la taw

    me:kte ptus ape nih?

    darkside lovekiller:bout my job...:(

    me:esok da nk pg da kn?

    me:jgnla tkejot sgt

    Sent at 5:24 PM on Sunday

    darkside lovekiller:tak taw lagi cyg...uma pun takde lagi taw

    me:papa

    darkside lovekiller:yer...

    me:kate nk dok surau

    darkside lovekiller:huhuhu takot la...ngeee....

    me:cmtu cyg nk g la l.i kt kl a

    darkside lovekiller:nak taw tak citer seram ni

    me:mm.. tkot x pyhla..

    me:eheheh

    darkside lovekiller:la jgn la...cyg l.i la jugak kat ipoh...

    me:xnk taw la

    me:mlsla

    Sent at 5:26 PM on Sunday

    darkside lovekiller:ble papa selalu jengok cyg taw

    darkside lovekiller:pening la cyg...belah bagi papa pkir taw

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    darkside lovekiller:nape cam marah papa jer ni...

    darkside lovekiller:cyg???

    me: ish xde maralah

    darkside lovekiller:tak nak taw takpe la....

    Sent at 5:27 PM on Sunday

    me:yela2... gtawla

    me:ish

    me:tgkla cmne..

    me:xsmgt plak nk l.i dkt2

    Sent at 5:29 PM on Sunday

    darkside lovekiller:ape pun nati kita g submit l.i sayang taw..

    darkside lovekiller:kat rtm tu..

    darkside lovekiller:jgn la cam ni....

    darkside lovekiller:ad0iiiiiiiiii....plz....

    darkside lovekiller:plz...

    darkside lovekiller:papa pening nih taw tak....

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    darkside lovekiller:nape tak smgat...

    darkside lovekiller:kat tak maw jauh dari mak n papa...

    me:xde pape

    darkside lovekiller:kan....???

    me:cyg planing laen

    darkside lovekiller:ni dah laen plak

    me:tgk papa da x jd..

    darkside lovekiller:cyg....

    me:org pon x jd laaa..

    me:ehehe]\

    darkside lovekiller:jadi tak bukan soalnyer papa

    darkside lovekiller:ble dah dekat dapat la selalu kita jumpa taw

    darkside lovekiller:wat masa ni papa just nak tunggu umah papa stle adik kawin jer

    me:mm.. yela2.. nti kte submit je la sme2

    darkside lovekiller:pastu papa bebas dah nak kuar keja taw....

    me:yela2... cyg ikot jew

    Sent at 5:31 PM on Sunday

    darkside lovekiller:and cyg kena go on la ngan l.i tu nanti ne taw papa pat g keja kat ipoh

    darkside lovekiller:taw pun

    darkside lovekiller:yg ble tak jadi tadi tu knp haa???

    me:yela.. tp cyg kne gak calll tv3 gak tnye cmne

    darkside lovekiller:yer pendek kate aply banyak tempat tengok mane yg terbaek dapat nati taw...

    darkside lovekiller:tapi kalu pat kat rtm ipoh it well be greaat ar...

    darkside lovekiller:so great 4 me taw

    me:mm.. tp tv3 tu da cnfrm actually. cume name je x naek kt unit l.i g

    me:tu nk cal tnye status cemane

    me:npe great plak dah?

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    darkside lovekiller:great la kita tambah dekat taw cyg...

    darkside lovekiller:senang kite jumpe...hehehehe

    me:mmgla dkt

    darkside lovekiller:n senang papa tengok kan cyg taw

    me:xpe.. cyg bole jg diri

    darkside lovekiller:dekat bes kan cyg.....

    darkside lovekiller:windu anda la....taw..help me

    me:mm... mmgla best pon

    darkside lovekiller:aleh bole jg pun papa tetap nk jg cyg taw

    Sent at 5:35 PM on Sunday

    me:mmm.. yela2..

    darkside lovekiller:so pepun raya haji balik nati kte g anto yer kat rtm tuh

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    me:klaw x rtm.. org nk p btp jew

    me:kt mne tah

    me:haa.. tasek

    darkside lovekiller:leh lepak padng polo berfeast sambil neok tai chi

    me:byk cntek

    me:xnk org

    darkside lovekiller:btp tu aper cyg???

    darkside lovekiller:bes ape...swet lor..ngee...pg2 gitu ngan cyg

    me:bahagian teknologi pendidikan

    me:hahahhaa.. mende?

    darkside lovekiller:ek kat ipoh juge ke???

    Sent at 5:37 PM on Sunday

    darkside lovekiller:mende ape..bwek...

    darkside lovekiller:sya ni ni tak menhayati ni

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    me:kt ipohlaaa

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    darkside lovekiller:yer ker..bagos2..hehehehe

    me: kt tasek.. taw x?

    darkside lovekiller:insyakAllah dpt tu taw

    darkside lovekiller:tasek...

    darkside lovekiller:taw kot kat ne...hehehehe

    me:ye laaa..

    darkside lovekiller:papa kan pakar ipoh ngeeeeeeeeee

    me:btp kne p skola2 jew

    Sent at 5:39 PM on Sunday

    darkside lovekiller:ekkk..heheheheh bidang same cam study ker

    me:klaw pakar bgosla.. mslah skrg ni klaw org dpt kt rtm tu nk dok mane.

    me:da la sorg2

    me:klaw tv3 ade kwn2 dah

    me:yela... bhgian teknologi pendidikan kn

    Sent at 5:41 PM on Sunday

    darkside lovekiller:swong2 takpe dekat..papa leh jengok cyg selalu taw..hehehheh

    darkside lovekiller:yer pepun neok mane yg dapat and terbaeik dulu taw cyg

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    darkside lovekiller:tu tak jadi masalah mak sedare kan ade kat ipoh

    me:mm. yela2.. mne2 je a

    darkside lovekiller:and rtm pun ade quater dia kan

    darkside lovekiller:huhuhuu semangat tak ni cyg???

    me:rtm mne de la... btp ade la..

    me:hri tu smgtla.. igt papa kt ipoh jew...

    darkside lovekiller:ek..jgn riso bout tu..hehhehe

    Sent at 5:43 PM on Sunday

    me:riso bout ape?

    darkside lovekiller:yg pinting cyg dekat..memang la...just h4 habes tahun jer cyg than ne taw ade rezki kat ipioh lak

    me:amende papa ckp ni

    darkside lovekiller:cyg pun mula l.i tahun depan kan

    me:ye.. tahun depanlaa

    darkside lovekiller:papa ckap papa stay sini sampai kenduri adik jer pastu papa crik la keja kat ipoh lor

    me:klaw xde..

    me:cmne?

    Sent at 5:45 PM on Sunday

    darkside lovekiller:kalw takde ape nyer cyg

    me:klaw xde kje kt ipoh

    darkside lovekiller:takde pun syg dah dekat kan..tiap minggu leh jumpa taw cyg

    me:xnk!!

    me:cyg xnk mcmtu!!!!!!!!!!!

    darkside lovekiller:nape tak nak lak cyg....

    darkside lovekiller:mane2 pon bole janji cyg dekat..n jgn la doa takde lak papa keja kat ipoh...

    me:xnk!!!

    me:cyg nk papa hr2 ade

    me:xnk tiap2 mgu!!!!!!

    darkside lovekiller:amboi..nak cyg mane cyg..story ckit

    darkside lovekiller:huhuuhu..yela papa usha kan la dapat jumpe hari2..hehehe

    me:xkire!!!!

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    darkside lovekiller:hehhehe..pepun actly papa masih g blom dpat keputusan 4 sok taw

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    me:mmm.. xpe la.. x g pon.. cyg redha je.. cyg pon bkn cnfrm kt ipoh tuh

    darkside lovekiller:ngada kalu dapat cmfrm taw tak jgn degil...

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    me:ah.. xnk org sorg2 kt ipoh tuh

    darkside lovekiller:ala lame2 ade ar kawan taw tak..tak pun ajak kawan syg sekali ker

    Sent at 5:53 PM on Sunday

    me:sume da ade tmptla

    darkside lovekiller:kate maw dekat dengan mak...ish...mcm mane ni

    me:xpela .. mne2 je laa

    darkside lovekiller:cyg jer ker takde lagi???

    me:xpela.. korbnknla rase nk dkt ngan mak tu

    darkside lovekiller:dah tak maw dekat mak and papa ker

    me:ade dah.. cume kne cnfrmkn balik

    me:nk laa.. tp klaw da sorg2 mlasla org

    darkside lovekiller:hmm..cam kecik ati jer cyg papa ni

    me:mne de kcik atila..

    me:biase jew

    darkside lovekiller:ppa kan ada..aped aaaa

    darkside lovekiller:alehh

    me:papa bkn kt ipoh

    me:same gak ngan mak

    Sent at 5:56 PM on Sunday

    darkside lovekiller:mane syg taw bukan kat ipoh

    darkside lovekiller:adoiiii

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    me:mcm xde hrpn jew

    darkside lovekiller:bagi la harapan cyg

    me:thihih

    darkside lovekiller:cam ptus asa 4 papa lak an

    darkside lovekiller:aape..thihihi

    me:mlasla.. nti org mharap sgt

    darkside lovekiller:jgn la meharap..tapi bagi harapan kat papa lor...

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    darkside lovekiller:eh papa nak gerak dah cyg taw,...

    me:ok

    me:bye

    darkside lovekiller:nati papa tapaw kdit kat cyg sekali taw

    me:ok tenks

    darkside lovekiller:ngan luper call papa yer

    darkside lovekiller:muahhhhhhhhhhhhhhhhh

    darkside lovekiller:love uuuuuuuu take care taw

    darkside lovekiller:think positif taw cyg....

    darkside lovekiller:love u muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    darkside lovekiller:darkside lovekiller has buzzed you!

    Sent at 5:59 PM on Sunday

    darkside lovekiller::)

    me:ok

    me:da

    darkside lovekiller::-*

    darkside lovekiller:tu jer ker..????

    me:t8care

    me:hve a nice day

    darkside lovekiller:muah2 takde..

    me:muah

    darkside lovekiller:tak rmtik la!!!!!

    me:ishhhhhh

    darkside lovekiller:ngeeeeeeeeeeeeeeee

    me:Mmmmmmmuah

    darkside lovekiller:heheheheh muah back!!!1 jgn nakal2 taw...

    me:ye,, baeklah

    darkside lovekiller::x:-h:-* i love u norasikin bt a.anuar alot than u now...bye..syg!!!

    me:bye mohamad nazri mokhtar

    me:me too

    Sent at 6:01 PM on Sunday

    darkside lovekiller:byeee...ngn lupe copy paste kat blog yer

    me:copy paste mende?

    darkside lovekiller:our coverstation taw

    me:apehal plak nk ltak kt blog

    darkside lovekiller:sajje mangada tak tentu arah..hehehhehe

    darkside lovekiller:muahhhhhhhhhhhhhhhhhh

    darkside lovekiller:yeyeye jgn lupe taw

    darkside lovekiller:daa cyg muahhhhhhhhhhhhh

    darkside lovekiller:solat jgn lupe taw

    me:ok.. baeklah papa syg

    darkside lovekiller:muahhhh

    darkside lovekiller::-h:-c

    me:da la..

    me:pegila cepat

    darkside lovekiller:n

    darkside lovekiller:........................................

    darkside lovekiller:hihiihhih

    me:nti org copy paste kt blog papa

    darkside lovekiller:baek meme!!!

    me:bak pasword

    darkside lovekiller:huhuhhuu jadik aje

    darkside lovekiller:daaaa

    Sent at 6:04 PM on Sunday

    darkside lovekiller:madness_side@yahoo.com.my p/w name anda

    me:ok... nk pos title ape



    ini ekin yg post kn..

    p/s: xtaw la npe naruto suh ekin wat bnd cmni..

    penin..

    penin..

    thihi

    Monday, October 26, 2009

    dia yang dekat dihati....


    salam..semua...huhuhu lame gler dah tak post ape2 kat blog nih..nak kate aku sib0k tak la sangat..tapi ade jer halnye time nak post..ngeeee tu la manusiakan sentiase bertanguh2...rasenyer dari raye hari tu aku nak post mcm2 kat blog nih tapi hampes...semua planing tak jadi...ahahahah salah sape..salah aku and adik2 aku...
    ngeeee ni pun aku baru baik dari deman truk...3hari tak sedor..dok makan ubat tido..makan ubat tido...jer koje nyer...mak aku plak takde g johor..so rase cam deman diperantauan lak...takde sape nak jage...keja aku cam biase jer...bos pun mula maen kotor dah...bil tenet tak dijelaskan!!!! kntrak nak habis dah..so suck la depa ni..nyaris la aku ni kire tahap kuli..kalu tak aku side kick ko bos...hahahah...and raye aji ni banyak shot untuk org kahwen aku dapat..dam i like it..lame dah tak beraksi....hehehe..and 2 shot 4 my sister and cousin..yes i must do the bes 4 them..ngeee...tapi ape pun aku ckup hapi ade org yg syg giler saport kat aku...dia ade balek seblom aku deman..ade temuduga m.a wahhhh senang bah dia dapat interview gov nih..sedangkan aku yg sentiase berharap nak..lansung habuk pun tarak..ngee...so we sepent a lot of time together..and the most swet thing yang tak dapat aku lupe kan..ialah aku kasi bunge kat dia...my fist flower to women..and she so lucky cos its 4 she..hahahah...red rose..7 tangkai..ape makne dia ek..aku pun tak tak taw...tapi yg taw aku doh cyg gler kat dia..tu ja..yg aku taw...jiwang d00k aku..kui..kui..kui..dah2..maw sambung keja..daaa....

    Monday, September 28, 2009

    redhaku padaNya...



    aku meminta pada Allah yang Esa setangkai Mawar yang segar....
    penuh harum..semerbak baiduri.....,.....
    Dia berikan sepohon kaktus yang berduri...
    tajam bisa menusuk diri.....
    Aku meminta kupu-kupu yang cantik..
    berwarna warni menyinari hari....,....
    Dia berikan ulut beluncas...
    yang penuh bisa...dan noda.....,....
    aku sedih...aku kecewa..,...
    namun kemudianya...
    kaktus yang penuh duri berbunga indah....
    seindah perjalanan yang berwarna-warni...
    ulat yang bisa bertukar kupu-kupu yang cantik...,..
    itulah Jalan Allah yang Esa tampaku sedari...
    indah pada masa yang ditetapkanNya..,..
    Allah tidak selalu menberi apa yang kita hajati...harapkan..,..
    tetapi Dia menberi apa yang kita perlukan...
    terkadang kita rasa sedih,..kecewa,..dah terluka..
    tapi...diatas sana Dia sedang mengaturkan..
    apa yang terbaik didalam kehidupan kita..
    sebelum...kembali semula kepadaNya.....


    september 28 2009, 5.35pm

    bait kata tak seindah rasa....aku dan mat dan..
    tercetus kala merenung masa depan yg belum..
    pasti menjanji kan kejayaan tampa adanya usaha...

    Tuesday, September 1, 2009

    Sunday, August 30, 2009

    selamat menyambut kemerdekaan malaysia yg ke-52

    MEMPERINGATI DETIK SEJARAH KEMERDEKAAN MALAYSIA

    Pilihan raya umum yang pertama ditandingkan pada tahun 1955. Parti-parti seperti PAS, Parti Negara di bawah pimpinan Dato' Onn bin Jaafar, Parti Buruh, Parti Progresif Perak, Parti Perikatan UMNO-MCA-MIC dan sebagainya bertanding dalam pilihan raya umum tersebut.Parti Perikatan UMNO-MCA-MIC memenangi 51 kerusi daripada 52 kerusi yang dipertandingkan. 1 kerusi lagi dimenangi oleh PAS. Dengan kemenangan dalam pilihan raya, kabinet kerajaan telah dibentuk. Tunku Abdul Rahman menjadi Ketua Menteri yang pertama.

    Pada tahun 1956, Tunku Abdul Rahman mengetuai suatu rombongan ke London untuk membincangkan perkara-perkara mengenai kemerdekaan. Rundingan ini mengambil masa tiga minggu di London. Perjanjian London 1956 ditandatangani pada 8 Februari 1956 yang menyatakan persetujuan memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Sekembali ke Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mengumumkan tarikh kemerdekaan di Melaka.

    Pada tahun 1956, suatu Suruhanjaya Perlembagaan Komanwel ditubuhkan untuk menggubal perlembagaan. Suruhanjaya Perlembagaan Komanwel atau lebih dikenali sebagai Suruhanjaya Reid yang dipengerusi oleh Lord Reid dari Britian terdiri daripada pakar-pakar undang dari negara Komanwel. Laporan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Reid dipinda oleh Jawatankuasa Kerja dan diluluskan oleh Majlis Undangan Persekutuan.

    Bendera Union Jack iaitu bendera British diturunkan di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad, Kuala Lumpur pada tepat pukul 12 malam 31 Ogos 1957. Kemudian, Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan kemerdekaan di Stadium Merdeka. Jemaah Menteri diumumkan juga pada hari pengisytiharan kemerdekaan.

    Pengistiharan Kemerdekaan

    Apabila tarikh Kemerdekaan telah ditentukan, Tunku telah mengarah Jabatan Kerja Raya untuk membina sebuah stadium terbuka yang akan dijadikan tempat pengistiharan Kemerdekaan. Tunku memilih sendiri lokasinya, di sebuah bukit yang rendah berdekatan Jalan Birch dan stadium itu dinamakan 'Stadium Merdeka'.

    Stadium Merdeka 5.00 pagi, 31 Ogos 1957, hujan turun dengan lebatnya. Dato' Abdul Razak yang melawat Stadium pada pagi itu gelisah dengan takungan air di tengah-tengah padang di mana Askar Melayu akan mengadakan perbarisan kehormat. Dato' Razak adalah Timbalan Pengerusi, Jawatankuasa Persiapan Kemerdekaan dengan Tunku sendiri adalah Pengerusinya.

    7.00 pagi, hujan mulai reda. Dato' Razak menalifon Tunku dan melaporkan keadaan di stadium. Beliau mencadangkan agar ketibaan Raja-raja Melayu, Duke serta isteri dan Pesuruhjaya Tinggi dilewatkan satu jam.

    9.00 pagi, langit mulai cerah, rintik-rintik hujan semakin mengecil dan hilang dari pandangan. Perabut dan perhiasan mula dibawa keluar dengan kadar segera. Tunku telah bersiap sedia di rumahnya. Berbaju Melayu hitam, berkain samping, berselitkan keris bersarong gading dipinggang serta bertengkolok songket, Tunku menantikan saat untuk bertolak.

    Di Stadium Merdeka, Tunku berdiri gagah menerima ketibaan Duke of Gloucester yang memakai pakaian istiadat ketenteraan British berpangkat Field Marshall. 'God Save The Queen' berkumandang ketika Duke of Gloucester yang merupakan pakcik Queen Elizabeth II masuk dan mengambil tempat. Duke telah diiringi oleh Pesuruhjaya Tinggi British, Sir Donald MacGillivray.

    Raja-raja Melayu pula duduk dipayungi oleh sembilan payung kuning, Yang DiPertuan Agong pula duduk di tengah-tengah, di kirinya Tunku dan di kanannya Duke.

    Duke kemudiannya menyerah 'Instrumen Kemerdekaan' yang mana merupakan suatu pengakuan British bahawa ia menyerahkan kedaulatan Pulau Pinang dan Melaka kepada negara baru ini dan seterusnya menarik balik 'perlindungan' yang diberikan kepada negeri-negeri Melayu.

    Tunku kemudiannya membacakan pengistiharan Kemerdekaan yang antara lainnya menyebut "Dengan nama Allah, Persekutuan Tanah Melayu untuk selamanya sebuah negara yang demokratik dan Merdeka". Acapkali suaranya tenggelam dan pekikan Merdeka! Merdeka! Merdeka! oleh rakyat sebuah negara baru yang lahir dari suatu perjuangan yang suci.

    Seorang anak bangsa yang menyaksikan segalanya di depan mata, menghuraikan pengalamannya, Hujan renyai-renyai menghiasi pagi. Tanpa disedari linangan air mata membasahi pipi. Stadium Merdeka dibanjiri oleh anak-anak bangsa yang datang dari setiap pelusuk negeri. Masing-masing hadir dengan harapan yang tinggi. Menjadi saksi, satu peristiwa yang penuh bererti, yang tidak akan dilupai tersemat disanubari sampai mati. Merdeka telah kita miliki 'Merdeka! Merdeka! Merdeka!


    Perdana Menteri Malaysia Pertama - BAPA KEMERDEKAAN

    ALLAHYARHAM TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA ALHAJ IBNI ALMARHUM SULTAN ABDUL HAMID HALIMSHAH
    ( 1957 - 1970)


    ;

    ;